Muž mi je davao 200 dolara za troškove. A onda mi je...

Muž mi je davao 200 dolara za troškove. A onda mi je policajac objasnio da trpim FINANSIJSKO ZLOSTAVLJANJE

39
0
Podeli

Zlostavljanja u braku ima mnogo, i ne mora da bude samo fizičke prirode. Ovo je ispovest žene koja je u braku trpela finansijsko zlostavljanje – i bilo je pakleno!

Heder je svog sada bivšeg muža upoznala na fakultetu. Kada su završili studije, venčali su se a onda je došla i beba. Rešila je da bude domaćica, dok je muž radio. Onda su se stekli uslovi da kupe kuću.
– Rekao je da nema smisla da kuća bude na moje ime niti da je delimo jer je samo on zaradio za nju. “To je moja kuća”, rekao mi je – priča ova žena.

I svi računi bili su na njegovo ime, uključujući tu i račune za njen mobilni telefon.
– Kad god bih imala neki problem ili pritužbu, nisam mogla lično da se žalim jer bi mi objasnili da telefon nije moj – priseća se Heder. I tako je počelo dugogodišnje finansijsko zlostavljanje njenog muža.

– Nekako uopšte nisam bila odrasla osoba. Bila sam prašina u nekoj odbačenoj kutiji. Nisam imala prava ni na šta u svom okruženju – kaže ona.

Došla je i druga beba, i kada je porasla, Heder je poželela da se konačno zaposli. Ali, muž ju je u tome sprečio.
– Ne možemo da priuštimo vrtić za dvoje dece – rekao joj je. Heder međutim nije odustajala, već je radila poslove poput čišćenja garaža i dvorišta, jer je tako mogla da vodi i decu sa sobom. Taj zarađeni novac trošila je na sitnice za sebe i decu, jer takvi troškovi nisu ulazili u “džeparac” koji je dobijala od muža.

Za sve potrebe morala je da se obrati njemu. Benzin, hrana, potrepštine za nju i decu i sve slične stvari plaćao je on, ali nije joj bilo dozvoljeno da prekorači sumu od 200 dolara mesečno, a i toliko je dobijala retko.
– Kada bih mu pokazala račun za benzin, pitao bi me zašto sam uopšte išla do mojih roditelja. Govorio bi mi da ne umem da raspolažem novcem – priseća se Heder svog sada bivšeg muža.

On je po zanimanju bio automehaničar, a ona nikada nije znala koliko zarađuje, niti je smela da ga pita. Međutim, nakon dosta godina braka, uspela je da dođe do jedne priznanice i shvatila je da dosta novca štedi. Oko 600 dolara mesečno davao je za pivo.

– Postojalo je u našoj kući neizgovoreno pravilo u vezi sa pivom. Moralo je da bude najkvalitetnije, a kad god sam išla u radnju, morala sam da mu ga kupim. Kada je naša ćerka još bila beba, on je u jednom trenutku ostao bez posla i nije mi davao dovoljno novca za hranu. Rekla bih mu da moram da joj kupim malo povrća i mesa, a on bi mi odgovorio da je pivo važnije, a da hranu za nju kupim od novca koji ostane – kaže Heder koja je zbog toga povremeno morala da krade ili uzima zalihe iz ustanove namenjene beskućnicima.

– Govorio je i radio užasne stvari. Rekao bi mi nešto poput “Ovog meseca si previše potrošila na namirnice a ja sam umalo ostao bez piva.” Onda bi mi držao predavanje kako ne umem sa novcem – kaže ona.

Govorio joj je, kaže, i da je luda. A kada vam neko godinama iz dana u dan govori takve stvari, morate da jednom i posumnjate u svoj razum.

– Stalno je pravio užasne šale na moj račun. Čak je prestao i da me zove po imenu, već me je zvao prosto “kučka” – priseća se Heder. Onda je 2013. godine rešila da je vreme da ga ostavi. Bilo je mnogo urlika i pretnji i pozvala je policiju.

– Znam da ovo ne želite da čujete i da poričete zlostavljanje, ali vi prolazite kroz to. Savetujem vam da krenete sa nama u sigurnu kuću – rekao joj je jedan policajac i tako joj otvorio oči.

– To je bio momenat kada sam sve shvatila. Do tog trenutka sve sam poricala. Govorila sam ljudima da mi je u braku dobro, a našu pravu svakodnevnicu trpala pod tepih – ispričala je medijima ova žena. Naravno, početak nikako nije bio lak. Ona nije imala baš nikakvo radno iskustvo, bila je u srednjim godinama i sa dvoje dece.

Ujutro su je sačekale poruke od supruga. Poručio joj je da će istrpeti posledice za sve što je uradila. Ona i deca su osam meseci proveli kao beskućnici.
– Jeli smo u narodnim kuhinjama, porodica mi je pomagala koliko je mogla, ali ja nikako nisam htela milostinju – kaže ona. Onda je naišla na jednu organizaciju koja pomaže zlostavljanim ženama i uz njihovu pomoć stala je na noge. Našla je posao i oni su joj dodelili finansijskog savetnika sa kojim je učila kako se vodi pravo domaćinstvo.

– Počela sam i da štedim na posebnom računu za fakultet – kaže Heder koja danas radi kao pomoćnik u nastavi i ima platu od 800 dolara. Muž i dalje odbija da plaća alimentaciju, ali država joj je omogućila dečji dodatak. Sada žive sasvim dobro.

– Vrlo je važno da slušate svoje prijatelje i da im verujete ako reše da se otvore i požale se. Zlostavljanja ima užasno mnogo, i nekada je tako čudovišno da ljudi prosto misle da preterujete ili izmišljate. Sada znam kako se vodi domaćinstvo i znam da sama zarađujem i sama trođim novac. I nikad se nisam osećala sigurnije – poručuje na kraju Heder.

izvor blic.rs