Znate li zašto tipke ‘F’ i ‘J’ na tastaturi imaju IZBOČINE? I...

Znate li zašto tipke ‘F’ i ‘J’ na tastaturi imaju IZBOČINE? I još 4 sitnice koje garantovano niste znali!

102
0
Podeli

Mnoge stvari svakodnevno upotrebljavamo, a pojma nemamo da imaju funkcije koje su nam preko potrebne! Ovo su neke od njih!

TASTATURA

Nema dana da ne otkucate nešto na tastaturi, a sigurno ne znate zbog čega samo slova “F” i “J” imaju izbočine na sebi! Radi se o tome da su to slova gdje bi, ako pravilno kucate, trebalo da vam stoje kažiprsti obe ruke. Tako i bez gledanja u tastaturu možete da napipate pravu poziciju za prste.

OLOVKA

olovka-620x381

Ljudi često misle da rupa na poklopcu olovke služi tome da spriječi da se mastilo na olovci osuši. Međutim, razlog je sasvim drugačiji i mnogo bitniji – ta rupa umanjuje rizik od gušenja. Kada bi dijete progutalo ovaj poklopac i počelo da se guši, upravo bi ta rupa mogla da napravi razliku između života i smrti.

DŽEP NA PANTALONAMA

dzep-farmerke

Nama danas ovaj džepić ne znači baš ništa, ali nekada je to bilo mjesto za džepni sat, i idealno je služilo svrsi.

NITNE NA FARMERKAMA

nitne

Sad kad smo razjasnili svrhu džepova, moramo da se pozabavimo i nitnama na njima. Ni one danas nemaju neku posebnu svrhu, ali ako se prisjetimo skromnih početaka džinsa, sjetićemo se i da je to bila odjeća isključivo za radnike, rudare, kopače zlata i slične profesije, a nitne služe tome da ojačaju dio gdje se dešava najviše trenja i gdje najčešće dolazi do cijepanja.

METAR

metar-620x412

Znate li čemu služi rupica koja se nalazi na kraju svake metarske trake? Tome da u nju stavite ekser ili bilo kakav predmet i tako lakše obavite mjerenje. Uz to, nazubljeni krajevi služe tome da možete da ostavite trag na površini koju mjerite kada su vam ruke zauzete.

Izvor: zena.blic.rs