DA LI I VI SVAKO JUTRO NAMEŠTATE KREVET? Evo zbog čega je...

DA LI I VI SVAKO JUTRO NAMEŠTATE KREVET? Evo zbog čega je bolje da to VIŠE NIKADA NE URADITE!

57
0
Podeli

Istraživanje naučnika sa Kingston univerziteta u Velikoj Birtaniji je, međutim, pokazalo da ima slučajeva kada se aljkavost isplati. Kako je pokazala studija, veća je verovatnoća da grinje prežive ako je krevet čist i namešten, nego ako je posteljina po njemu razbacana.

Ispostavilo se da uredno presavijen jorgan predstavlja idealno tlo za razvoj tih sićušnih organizama – oni na neki način ostaju zarobljeni u uslovima koji im izuzetno pogoduju, piše Independent. Kreveti su puni mrtvih ćelija koje otpadaju sa površnih slojeva ljudske kože.

Grinje se njima hrane i ostavljaju iza sebe izlučevine koje mogu da prouzrokoju simptome nalik astmi. Sve što im je potrebno za opstanak i razmnožavanje je malo vlage i mraka, a namešten krevet ispunjava ove uslove. Međutim, ukoliko ih izložite svežem vazduhu i sunčevoj svetlosti, grinje će izumreti.

Doktor Stiven Pretlav, autor studije, objasnio je zašto grinje ne podnose svež vazduh.

“Grinje mogu da prežive jedino uzimanjem vode iz vazudha putem malih žlezda koje se nalaze na spoljašnjosti njihovih tela… Sasvim jednostavna stvar kao što je nenamešten krevet isušiće posteljinu, što će prouzrokovati dehidrataciju grinja, a zatim i njihovo izumiranje”, rekao je Pretlav.

izvor kurir.rs