KASNIJE NEGO ŠTO SMO MISLILE: Ovo su najbolje GODINE ZA RAĐANJE, ako...

KASNIJE NEGO ŠTO SMO MISLILE: Ovo su najbolje GODINE ZA RAĐANJE, ako je verovati nauci!

92
0
Podeli

Decenijama unazad ženama je savetovano kako može biti veoma opasno roditi dete posle 35. godine.

Danas naučnici tvrde drugačije tj. da su optimalne godine za rađanje mnogo kasnije nego što se verovalo do nedavno. Sada veći broj žena čeka zrelije doba kako bi se odlučile za ovaj korak.

Dostupni i raznovrsni vidovi kontracepcije, čine da se dame odlučuju za obrazovanje i karijeru pre nego za rađanje. Postoje priče kako u kasnijim godinama rizik od komplikacija i deformiteta postaje veći, ali naučnici govore drugačije.

Istraživanja Univerziteta u Kaliforniji pokazuje da je 35. godina života optimalna za rađanje prvog deteta. Majke tada imaju mnogo veća životna očekivanja ali i mentalnu zrelost. Istraživanja su uključila žene u periodu menopauze sa trudnoćama od 15-24 godine i žene koje su rodile posle 35. godine.

Starija grupa je pokazala bolje reagovanje i način rešavanja problema, razvijenije verbalne vštine, mentalnu oštrinu i bolju memoriju. Ukratko njihov um je bio zdraviji. Razlog za to jesu hormoni.

Kako se estrogen i progesteron povećavaju tokom trudnoće, donose sa sobom mnogo veće beneficije kod zrelijih žena, zbog načina na koji podstiče rad mozga, piše Viralnova.

izvor dnevno.rs